Error,
Uw zoekopdracht is niet volledig.

Geef minimaal één optie mee.
Sluiten >
of zoek op
Veelgestelde vragen

Wat betekent RTT of RETT?


Dit staat voor gerectificeerd. (oftewel rettificato) Dit houdt in dat de tegels gezaagd zijn en dus rechte kanten hebben. Hierdoor kunnen zeer smalle voegen toegepast worden omdat er vrijwel geen maatverschil in de tegels zit.Wat betekent gekalibreerd?


Kalibreren wordt vaak verward met rectificeren. Kalibreren is op gelijke dikte zagen. Dit is vrijwel alleen van toepassing op natuursteenproducten.Wat betekent Lappatta of Lappato?


Dit betekent semi glanzend. Het oppervlak van de tegels is dusdanig bewerkt dat deze een lichte glans krijgt.Wat betekent Nat.?


Dit betekent Naturale, dit betekent dat de toplaag onbewerkt is. Doorgaans heeft deze tegel een ruw of mat oppervlak.Wat betekent Levigato, Lucido, Lucidato of Pulido?


Dit betekent gepolijst, dit houdt in dat de tegel een hoogglans uitstraling heeft.Wat betekent Porcellanato of Porcellanata?


Dit is een relatief nieuwe manier van tegels bakken. Voorheen had men de normale plavuis (een laagje klei met een glazuurkleurtje zgn: bicottura) zoals we dat nu nog steeds zien in de wandtegelproductie. Bij vloertegels spreekt men ook wel over monocottura. Porcellanato wordt onder een hogere druk geperst en onder hogere temperaturen gebakken dan bi en monocottura. Hierdoor zijn de tegels sterker en vrijwel altijd vorstbestendig. De meeste nieuwe vloertegels worden volgens deze productiemethode geproduceerd. Er zijn meerdere soorten porcellanato tegels.Wat betekent Smaltato of Glazed?


Deze tekst treft u vaak aan in combinatie met porcellanato en betekent; geglazuurd(e) porcellanato. Door een porcellanato tegel te glazuren zijn de mogelijkheden qua kleur of design eindeloos.Wat betekent Colorato in massa of Unglazed?


Dit is een productiewijze van een porcellanato tegel welke door en door dezelfde kleur heeft (full body). Doordat de scherf dezelfde kleur heeft als de bovenzijde van de tegel zijn de mogelijkheden qua uitvoering en design wel wat beperkter dan een verglaasde porcellanato. De term door en door betekent niet automatisch dat dit een betere kwaliteit is dan een geglazuurde porcellanato.Wat betekent Double Loaded?


Dit is vertaald als dubbel geladen. In dit productieproces wordt op de basislaag (porcellanato) klei een tweede laag fijn gekleurd poeder en klei aangebracht en daarna onder hoge druk tot een massieve tegel geperst en gebakken. Anders dan het glazuren van een tegel heeft deze tweede (gekleurde) laag dezelfde hardheid als de scherf van de tegel (zgn door en door). Doorgaans hebben deze tegels een erg matte bovenkant.Wat betekent de R-waarde in hardheid?


De hardheid van de keramische tegels (R-waarde) wordt technisch uitgedrukt in eenheden op de schaal van (Friedrich) Mohs.
Deze hardheidsschaal van Mohs is een schaal van 1 tot 10, die de relatieve hardheid van een mineraal aangeeft.
Hardheid valt te bepalen door te zien welke stof de andere een kras kan toebrengen, Mohs selecteerde tien welbekende mineralen voor zijn schaal.
De test wordt uitgevoerd op de zichtzijde van gebakken tegels.

Voorbeeld: als een tegeloppervlakte bekrast wordt door (zand) kwarts (7) krijgt het oppervlak van de keramische tegel de R-waarde Mohs 6 of lager, indien dit niet zo is krijgt het oppervlak van de gebakken tegel de R-waarde Mohs 7.
bijvoorbeeld: 00 = talk // 07 = Kwarts // 10 = diamant
De hoogste waarde is die van diamant (10).

(BRON: Wikipedia)Wat betekent de PEI waarde?


(Porcelain Enamel Institute) De slijtvastheid van het oppervlak van gebakken tegels wordt aangeven in de PEI-waarde. Deze waarde is van toepassing op "verglaasde" (porcellanato) tegels en niet op "full body" door en door tegels. Het gaat hier om de slijtweerstand en dit is geen hardheidaanduiding van een tegel.
Dit wordt getest door met een (schurende) schijf ronddraaiende bewegingen te maken op de zichtzijde van de tegel.
Na een aantal omwentelingen wordt vastgesteld of er slijtage zichtbaar is.
Er zijn 5 slijtgroepen met het getal 1 als laagste en 5 als hoogste slijtgroep.Wat betekent de letter R bij antisliptegels?


De antislipwaarde of stroefheid wordt aangegeven met de letter R en een cijfer,  de testen worden uitgevoerd met olie of water.
Afhankelijk van de geteste hellingsgraad krijgt de tegel zijn uiteindelijke antislipwaarde.
De meest voorkomende waardes zijn R9 bij normaal gebruik en R10 bij bijvoorbeeld badkamers, keukens e.d.
R11, R12 en R13 worden vaak gebruikt bij openbare ruimtes of in de industrie. Voor zwembaden worden vaak nog aanvullende eisen gesteld.Wat betekent de pijl op de achterkant van mijn tegels, is dit een verplichte legrichting?


Nee, deze pijlen zijn een hulpmiddel voor de fabrikant voor de plaatsing van de tegelmallen/stempel in de productielijn. Het berust op puur toeval dat de print op de tegel en de pijl-stempel met elkaar overeen komen. Dit is dus geen legrichting.
Als in de zichtzijde van de tegel een patroonrichting is te herkennen wordt deze vaak als legrichting gebruikt.Rubrieken
Onderwerpen:
Shop
Tegel eigenschappen
Begrippen
Tegelmerken
Bezorgen/afhalen
Verwerking
Garantie
Visie en doelstelling
Website requirements
Monstertegels
Warmup electrische verwarming


Kunt u uw vraag niet vinden?
Neem dan contact met ons op.